Bear market nu trece | De ce scade prețul grâului? | Volatilitate în iulie și august | Cristian Sima

0
360

Weekend-ul trecut, eram cu toții speriați de scăderile de pe burse. Indicii europeni au ajuns la un nivel mai scăzut decât erau înainte de pandemie, ianuarie 2020. Prețul petrolului a căzut și nimeni nu înțelege de ce.

De la 125, a ajuns la 100 de dolari barilul. Aurul s-a prăbușit și el. Era 1800 înainte de război.

A ajuns la 2075 la două săptămâni de la izbucnirea războiului și a fost din nou 1800 acum câteva zile. Cea mai importantă scădere o au cerealele și anume grâul care a ajuns acum la 900 de cenți/bushel, de la 1300 de cenți. De ce prețul materiilor prime s-a prăbușit acum, când cererea este foarte mare, iar inflația, la stele?! Glencore și Cargill sunt printre cele mai importante companii cumpărătoare de cereale și materii prime.

În 1979, după ce Marc Rich face afaceri cu șahul Iranului, dictatura cade și ne întoarcem la fundamentalism. Iranul a fost în toată această perioadă de 43 de ani dușmanul declarat al Occidentului.

În ’79, când exista un embargo asupra Iranului, elvețianul Marc Rich s-a apucat să facă afaceri cu Khomeini. Prețul petrolului, în 1991, înainte de Războiul din Golf, ajunsese la 12 USD barilul, la fel ca la criza din 1973. Pe 20 ianuarie 2001, Bill Clinton l-a grațiat pe Marc Rich. Marc Rich a lăsat în spate o firmă uriașă, celebră, dar care nu face nimic și câștigă miliarde. Glencore este cel mai mare jucător din piața de commodities.

Chiar dacă 2 luni românii puteau vinde grâul cu 2 lei/kg, acum prețurile au scăzut foarte mult. Marele cumpărător impune prețul grâului și îl și menține. În Franța, Glencore nu prea are loc să cumpere cereale, dar se mișcă bine în țările corupte, unde se pot unge niște mecanisme. Toate silozurile din România aparțin celor doi mari jucători din cereale, vedem că această scădere este doar temporară.

Cât grâu cumpăr?! Destul de puțin. Cred că nu am nici măcar 12 tone de grâu cumpărate. Sunt atent la opțiunile pe grâu care au o evoluție interesantă: CALL-urile pe ianuarie 2023 cresc. Dacă vrei să vinzi acum un PUT la 800, pe 6 luni, cu greu iei câțiva cenți pe el. Este adevărat că piața este manipulată, dar acești jucători de pe piața cerealelor riscă foarte mult. Din tranzacțiile cu petrol, doar 18% au în spate petrol fizic, existent.

Bursa de mărfuri de la Chicago a apărut pentru a proteja primii muncitori care produc materiile prime. Înainte de pandemie, barilul de petrol putea fi cumpărat la 7 dolari, iar acum este 100 de dolari. Cei care se aruncă în această piață a mărfurilor, fără multă pregătire, trebuie să știe că zvonurile contează enorm și influențează prețul. Moralitatea în piața de mărfuri este mult mai mică decât moralitatea în piața de acțiuni.

A ieșit Michigan Sentiment, iar așteptarea era să iasă sub 50. Știrile au fost bune, toată lumea s-a bucurat și S&P a trecut de 3800, BTC a sărit de 20.000. Cred că trendul rămâne bearish, în ciuda rebound-ului din ultimele zile. Iunie și iulie vor fi liniștite, dar august și lunile de toamnă vor sta sub semnul volatilității.

Nevoia de a majora dobânzile, în Europa, există de multă vreme deja. Statele europene se împrumută acum mult mai scump. Lagarde spune că abia în septembrie oprește Quantitative Easing. Lagarde spune că speră să avem o inflație de 6.8% la final de an. Acum este 8%. Cum va reuși?!

Americanii au început să ridice dobânzile, iar asta se simte în cazul dolarului. Cred că după experiența anilor ’80, americanii vor ridica dobânzile și cu 1%, fără reuniune FOMC, inopinat. Inflația mușcă din banii clasei medii americane.

America este singura economie desaturată, cu balanța de plăți deficitară de la război încoace și totuși ridică dobânda. Dacă euro este prea slab, păstrezi prețul de vânzare, dar vânzând prea puțin, ajungi să faci profit mic sau deloc. Dorința de a avea un euro slab pentru ca Europa să poată să vândă bine către America este satisfăcută în acest moment.

Lagarde, dacă nu ridică dobânzile, poate duce economia europeană într-o stagflație monumentală. Mă aștept ca Isărescu să ridice dobânzile cu 1% la următoarea întâlnire a BNR-ului.

📉📈 ▶️▶️▶️▶️▶️Vă puteți abona pe www.celindra.ro și, pe lângă tranzacțiile pe care le puteți urmări real-time, vom putea să și dialogăm.

📉📈 Mă puteți găsi și aici:

Facebook https:https://www.facebook.com/cristian.sim...

Instagram https://www.instagram.com/cristiansim...

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/cristian-...

Iar restul de videos pe canalul meu de YouTube unde postez cel puțin săptămânal. 📉📈 https://www.youtube.com/channel/UCWgk...

Comandă cele două volume „Marea spovedanie a brokerului fugar” – despre momentul WBS, cât și despre alte subiecte economice și social-culturale. Cărțile pot fi achiziționate de aici https://www.cristiansima.ro/store/


Descoperă mai multe la Investor 📈 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns