Poate fi oprită recesiunea? | Dar inflația? | Piața crypto, lovită după decizia FED | Cristian Sima

    0
    412

    Toată lumea se aștepta ca BCE să ridice dobânzile în reuniunea de urgență de săptămâna trecută, dar nu s-a întâmplat așa. Lagarde a spus că le va ridica în iulie și că nu va mai tipări bani din septembrie. În cele 6 luni trecute de la începutul anului, titlurile de stat germane au ajuns la o dobândă de 1.5%, de la -0.5%. Dobânzile au crescut și mai mult în cazul Greciei, Spaniei și Italiei, pentru că piața urmează trendul general.

    Băncile centrale împrumută o bancă comercială în baza unei rezerve minime obligatorii pe care o poate depune și în titluri de stat. Faptul că BCE continuă Quantitative Easing până în septembrie mi se pare inconștiență totală. După scăderile abrupte de săptămâna trecută, indicii europeni se află sub nivelul la care au fost înainte de pandemie. S&P mai are de scăzut peste 10% ca să ajungă la nivelul din ianuarie 2020. La fel și Dow Jones. Lucrurile au devenit și mai complicate miercurea trecută, când FED a ridicat dobânzile cu 0.75%.

    Piața se aștepta la o majorare de dobânzi de peste 0.5% și a căzut chiar înainte de reuniunea FED. După, am avut și un mic rebound. În toamnă vom vedea posibile noi scăderi ale indicilor și vom evalua dacă grâul este un refugiu și va da un puseu inflaționist.

    În 1929, crahul a venit în octombrie. La fel și în 1987. Ultima criză – subprime – a venit la jumătatea lui septembrie. Iunie și iulie vor fi niște luni relativ mai calme decât ce am avut până acum și vom avea până la final de an. După decizia FED, în conferința lui Powell, ni s-a explicat că se fac eforturi pentru a aduce inflația la 2%, deși acum este 10%. Dacă s-ar fi mărit dobânzile anul trecut, când bursa era enervant de sus, cred că șocurile economice de acum ar fi fost mai tolerabile.

    Toate aceste șocuri de ridicări de dobânzi nu fac deloc bine economiei. Fosta șefă a FED spunea că poate reușim să evităm recesiunea, dar inflația e greu de suportat. Nicio familie americană nu își permite prețuri care se măresc de la lună la lună cu 0.8 – 0.9%.

    Clasa medie, care reprezintă motorul economiei US, are o mare problemă atunci când este pusă în pericol. În România, toată lumea are alte griji. Ne preocupăm prea puțin de chestiunile esențiale. Guvernanții noștri ar trebui să se preocupe, înainte de orice, de pericolul inflației.

    Războiul din Ucraina a fost un catalizator al unei inflații pe care România o importă cu lejeritate. Importând mai multe mărfuri decât exporți, imporți și prețurile acestora, purtătoare de inflație. America exportă mai mult decât exportă și este singura economie mare nesaturată.

    Surpriza de proporții a săptămânii trecute a fost banca Elveției care s-a gândit să crească dobânda de la -0.75%, la -0.25%. Francul elvețian a fost revalorizat și poate lupta mai ușor împotriva inflației. Elvețienii, la o inflație de 2.9%, acționează deja. Acțiunile târzii pot fi mai păguboase decât cele timpurii. Hayek spunea că putem ține dobânzile la zero, pentru că economia se autoreglează.

    Cred că inflația pe care o avem acum nu cred să se poate autoregla. Inflația este o problemă atât de mare, încât dorința este măcar de a o menține la același nivel, de la lună la lună.

    Săptămâna aceasta a început cu creșteri pe piețele europene. Și indicii americani au trecut de 3700% pe S&P. Piața crypto a fost recomandată inițial ca refugiu împotriva inflației, dar se pare că a fost greșită complet această părere. Cred că BTC și ETH vor exista și peste zece ani, dar nu se știe cât vor valora. BTC a scăzut, de la pragul său maxim, cu peste 70%, rupând 20.000 în weekend, oprindu-se pe la 17.600 USD.

    Toată creșterea crypto a fost alimentată de fondurile mari, investitorii instituționali care au putut cumpăra astfel de asset-uri. Când lucrurile merg prost în piață, prima tendință este de a scăpa de activele de risc. Piața crypto nu este mai mult de 1 trilion USD în acest moment, la jumătatea market cap Apple. Una dintre acțiunile foarte bune este Apple care a ajuns la 130, de la 180

    Vezi contul meu de tranzacționare în timp real , abonamente pe ▶️ www.celindra.ro

    Mă puteți găsi și aici:

    Facebook https:https://www.facebook.com/cristian.sim...

    Instagram https://www.instagram.com/cristiansim...

    Linkedin: https://www.linkedin.com/in/cristian-...


    Descoperă mai multe la Investor 📈 mapamond🌐media

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

    Lasă un răspuns