America, oficial în recesiune | Prețurile, la stele | Final de iulie pe Wall-Street | Cristian Sima

0
492

Săptămâna trecută a fost, pe burse, poate cea mai agitată a acestui an, dacă analizăm nivelul indicilor, dobânzilor, titlurilor de stat. Iulie este prima lună după mult timp în care piața de la NY a închis pe plus, ba chiar cu valori spectaculoase. Indicii europeni au crescut și ei cu aprox. 10% în ultimele zile. Se pare că toți investitorii sperau ca FED să ia măsuri mai drastice contra inflației și să ridice dobânzile cu 1%.

Foarte mulți au înțeles că poate FED nici măcar cu 0.5% nu va mai ridica dobânda la următoarea întâlnire din septembrie. Vineri, pe 29 iulie, am avut comunicarea Core Inflation Rate – cel mai important pentru FED, cu valori mult mai mari decât așteptările. Creșterile de pe burse sunt datorate speranțelor investitorilor că FED-ul o va lăsa mai ușor cu dobânzile. Joia trecută, a fost comunicat GDP în US care a arătat scădere, deci recesiune. La economie învățăm că dacă avem două trimestre, consecutiv, de scădere a GDP, atunci a început recesiunea.

În trimestrul I al acestui an, economia americană a scăzut cu 1.6%, iar trimestrul al III-lea de minus 0.9%. Piața nu pare să fie interesată de recesiune, ci de unde pot ajunge dobânzile. La 0.75% creștere dobândă de către FED, bucuria a fost mare pentru că nu a fost 1%. La minus 0.9% GDP pe trimestrul II, presupunerile au fost că FED nu va mai ridica dobânda, ca să nu adâncească recesiunea. Săptămâna trecută au fost publicate și rezultatele marilor companii din tehnologie.

Netflix, deși a pierdut aproape 1 milion de abonați, a crescut pentru că erau așteptări că va pierde mai mulți. Microsoft și Google nu au avut rezultate fabuloase, dar au crescut, pentru că au dat guidance bun. Facebook a scăzut masiv. Piața de publicitate afectează, de obicei, mai multe companii atunci când scade.

În afară de Facebook, toți giganții din tech au crescut spectaculos. Amazon este lider în cloud computing și din aceste servicii a amortizat pierderile din celelalte linii de business. Lupta acum va fi despre cine își permite să nu ridice prețurile. Eu zic că dintre toate rezultatele ar trebui să ne preocupe profit warning-ul dat de Walmart. Fiecare societate, când dă rezultatele pe trimestre, dă și un ghid, o speranță de profit pe trimestrele următoare.

Dacă în timpul trimestrului III își dă seama că este departe de a atinge țintele, dă o avertizare de profit Cred că vom vedea mult profit warnings de acum, până la Crăciun, de la marile companii. Intel a scăzut și acum este la 60% din cât era acum doi ani, deși piața chip-urilor este la mare căutare. Intel a pierdut cursa cu AMD. Fără Intel și AMD nu se prea poate face tehnologie, toată lumea vrea aceste microprocesoare.

Dacă Intel are astfel de probleme, toate companiile mici care depind de acesta vor avea probleme. Nici Dacia noastră, făcută la Colibași, nu mai e de multă vreme românească, odată cu globalizarea. Faptul că bursa a crescut euforic la final de iulie se încadrează în ceea ce vă spuneam – că vara va fi liniștită.

Din toamnă însă, odată cu comentariile FED legate de ridicarea dobânzilor, vor fi scăderi. Chiar și eu am shortat titluri de stat americane, gândindu-mă că dobânda la 10 ani nu poate să scadă sub 2.90%. A ajuns 2.58%. Dobânzile pe termen lung sunt mai mici decât cele pe termen scurt. Dobânda la un an este 2.90%.

O scădere a prețurilor caselor este de bun augur pentru calmarea inflației. Ultimele știri despre ipotecile din US ne arată că americanul de rând nu mai cumpără case, la dobânda actuală. În România, ROBOR a ajuns la 8.01%. Românii care continuă să cumpere case, prin credit, vor plăti dobânzi de 10-12%. Odată cu inflația, a crescut și produsul intern brut în Europa. Investitorii la bursă au luat știrea creșterii GPD în Europa ca pe un motiv de euforie. Dacă nu avem o creștere a productivității care să surclaseze inflația, nu putem spune că avem creștere economică.

Vă puteți abona pe www.celindra.ro și, pe lângă tranzacțiile pe care le puteți urmări real-time, vom putea să și dialogăm. Cine nu ia nicio decizie, riscă mai mult decât cei care decid chiar și greșit. ▶️▶️▶️▶️▶️https://www.youtube.com/watch?v=HLeWq… 📉📈 Mă puteți găsi și aici: Facebook https://www.facebook.com/cristian.sim… Instagram https://www.instagram.com/cristiansim… Linkedin: https://www.linkedin.com/in/cristian-…


Descoperă mai multe la Investor 📈 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns