sâmbătă, 2 martie 2024
7.7 C
București
AcasăFederația RusăAna Otilia Nutu „Cea mai dura lovitura pt Gazprom ar fi sa...

Ana Otilia Nutu „Cea mai dura lovitura pt Gazprom ar fi sa piarda piata europeana”

Keep calm and cap the prices for Russian gas
De vreo trei luni, Rusia face ce era de asteptat: taie selectiv gazul unor tari sau clienti ca sa divizeze Europa. Ultima gaselnita: livram nemtilor mai putin pe Nord Stream din cauza ca, mvai, sanctiunile ne fac sa nu putem repara nustiuce echipament care trebuia intretinut. Bullshit, Gazprom ar putea livra cantitatile in cauza pe celelalte rute, de pilda prin Ucraina.
Gazprom isi permite sa taie gazul spre Ruropa doar selectiv si pe termen limitat. 75% din exporturile Gazprom sunt spre Europa, n-au pe unde altundeva sa vanda gazul pt ca nu pot creste livrarile spre China sau Turcia sau LNG mai mult decat acum. Si nici nu pot construi rapid alta infrastructura ca sa vanda in alta parte (ba chiar nu pot construi nici pe termen mai lung, aici lovesc sanctiunile).
Gazprom nu mai are unde sa inmagazineze. Cea mai dura lovitura pt Gazprom ar fi sa piarda piata europeana.
Singurul lucru pe care il pot face e sa taie selectiv livrarile, dar nu tot exportul spre Europa.
Ce trebuie facut e ca UE sa stea unita in relatia cu Rusia. Daca nu putem ajunge la un consens pe blocarea importurilor de gaz rusesc, putem ajunge la consens sa le plafonam pretul si sa zicem lui Gazprom, take it or leave it. Ei sunt dependenti de noi 75% pentru export, noi suntem dependenti de ei doar 40%. Plafonarea pretului la nivel de UE pentru importurile de gaz rusesc e fezabila, reduce facturile consumatorilor europeni, taie argumentele populistilor din statele membre, poate fi impusa fara jena lui Gazprom cata vreme si Gazprom, la randul lui, isi incalca unilateral contractele existente.
Chiar nu puteam avea carti mai bune decat avem ca sa batem cu pumnul in masa in fata Gazprom si sa taiem rapid si banii lui Putin pentru razboi.

 

Ana Otilia Nutu

00:02:38

„Sicriul a fost coborât în pământ”. Mii de ruși au venit la înmormântarea lui Aleksei Navalnîi și au strigat împotriva lui Putin

Aleksei Navalnîi a fost înmormântat în cimitirul Borisov din Moscova. Liderul opoziției ruse a fost omagiat de mii de ruși care au venit să-și...
spot_img

latest articles

explore more

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Investor ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura