vineri, 29 martie 2024
23.9 C
București
AcasăRomâneșteAnaliză Reuters. Economia României recuperează discret decalajul față de țările vecine mai...

Analiză Reuters. Economia României recuperează discret decalajul față de țările vecine mai bogate, datorită fondurilor europene, stabilității valutare și investițiilor străine, pe măsură ce unii investitori și-au relocat afacerile din Rusia și Ucraina

Fondul Monetar Internațional estimează o creștere economică de 3,1% pentru România în 2023, arată Reuters la începutul analizei. Chiar și după previziunile Comisiei Europene, de +1,8%, economia României ar depăși-o pe cea Polonia (care va înregistra o creștere de +0,7%) și a Ungariei, a cărei creștere este încetinită și care are o inflație mult mai severă.

Creșterea economică neașteptată vine, scrie Reuters, după un deceniu în care România – una dintre cele mai sărace țări europene și cu o reputație pătată de acte de corupție la nivel înalt – s-a apropiat în liniște de țările vecine și a ajuns a doua economie a Europei de Est, după Polonia.

Cele mai recente raportări ale Eurostat arată că în România, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în termenii puterii de cumpărare a reprezentat 74% din media UE în 2021, un plus de 21 de puncte procentuale față de 2010. Publicația dă și un exemplu: ca să cumpere o nouă Dacie Jogger, un român cu venituri medii ar avea nevoie de 20 de salarii, la fel ca și un ungur, a cărei țară a fost tradițional mai bogată decât România. Evoluția a avut loc în ciuda istoriei de instabilitate politică (cel mai recent colaps guvernamental având loc în 2021), dar pe fondul apartenenței la UE și a relațiilor bune cu Bruxelles-ul.

mai mult la  :   /www.biziday.ro/

Romanian Embassy to US : 10 most promising Romanian startups to watch in 2024 and beyond!

“Romania’s startup ecosystem thrives amidst a unique blend of challenges and advantages. As an EU member state, Romania offers not only a robust domestic...
spot_img

latest articles

explore more

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Investor ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura