Războiul creează mari probleme în ambele tabere. Economia rusească e în prăpastie, dar nici economiile europene și americane nu se pot lăuda că o duc prea bine. La presiunea inflaționistă existentă, prețul petrolului de peste 120 de USD / baril este o mare o problemă. Energia duce la creșterea prețurilor în toate sectoarele de activitate.
Euro cade contra orice, rubla a căzut încât nici nu mai contează. Euro are probleme mult mai mari decât economia de peste ocean, pentru că depinde de gazul rusesc. Orice fel de deranj geopolitic influențează economia UE. Euro a ajuns atât de slab, încât un franc aproape a ajuns 1 la 1 cu Euro. Dacă inflația continua și BCE nu va ridica dobânzile, putem asista și la 1 dolar mai puternic decât 1 Euro.
Există o idee în România că nu va mai fi Euro pe piață și lumea a mers la casele de schimb să cumpere Euro. Nu disperați, e doar neglijența băncilor pentru lipsa de Euro de la ghișee! Putin nu are de gând să atace nici Elveția, nici US. Deranjul major îl face în Europa. Mulți au crezut că piața crypto va fi o salvare. Rusia a primit sancțiuni îngrozitoare. Mulți s-au gândit că Putin nu va mai putea plăti în dolari, euro, yeni și va cumpăra crypto.
Bitcoin a crescut spectaculos în primele zile de război. Putin nu s-a gândit însă să încaseze ceva în crypto. Piața crypto s-a dovedit a nu fi un refugiu, chiar dacă au fost câteva zile de glorie pentru Bitcoin, pentru că nu a fost susținută această mișcare speculativă.
Aurul, imediat după primele zile de război, cineva a vândut aur masiv și cred că a fost vorba de banca centrală a Rusiei, pentru că vor avea nevoie urgentă de bani. Faptul că s-a vândut aur masiv a ținut doar o zi și aurul rupe cota de 2000.
Orice zi în care Kievul rezistă, este un lucru bun pentru piețele financiare. În US, bursele au căzut mult mai puțin decât cele europene. Șomajul de vineri nu a făcut decât ca lumea să aibă și mai mare încredere în economia americană. Să vedem ce va spune Powell în 2 săptămâni, când va avea reuniunea FED din martie. Inflația crește spectaculos. Ne apropiem de o inflație cu 2 cifre.
În Europa, prețul energiei va afecta foarte mult economia. Lagarde a continuat tipărirea de monedă, iar Euro se poate devaloriza îngrozitor. Dacă vreți Euro, cumpărați în bancă, îi puteți lăsa acolo. Băncile României sunt încă sigure.
Vineri, în premieră, Banca Centrală a Rusiei a refuzat să plătească dobânda la titlurile de stat în ruble. Asta înseamnă falimentul financiar al Rusiei.
Descoperă mai multe la Investor 📈 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.