Vom avea în viitorul apropiat monede digitale ”oficiale” și cum vor putea fi ele folosite în tranzacții transfrontaliere? Ce impact are moda criptomonedelor asupra băncilor centrale? Ce țară europeană e cel mai aproape de a avea o monedă digitală? Primim răspunsuri într-un interviu cu Jérôme Cadiou, președintele board-ului Capgemini România, una dintre companiile implicate direct în acest proces de trecere de la bancnotele de hârtie la banii electronici. La nivel global, Capgemini este un un furnizor major de servicii pentru software în domenii strict reglementate, cum ar fi cel financiar.
Wall-Street: Știm că SWIFT (sistemul de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide și fluidizează comerțul internațional), în colaborare cu Capgemini, testează un sistem de interconectare a rețelelor de monede digitale ale băncilor centrale (CBDC, Central Bank Digital Currencies). Ce ne puteți spune despre acest proiect?
Jérôme Cadiou: În 2021, SWIFT a realizat o primă serie de experimente privind CBDC care au demonstrat că este posibilă realizarea unei tranzacții transfrontaliere între o rețea CBDC bazată pe un registru distribuit și o a doua bazată pe un sistem de decontare pe bază brută în timp real (RTGS).
Descoperă mai multe la Investor 📈 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.